logo
FBrsslinkedin

Ursäkt #4: ”Inte utan min mobil”

Postat augusti 14th, 2018 | Ingen kommentar »

(Ett avsnitt ur en längre artikel med rubriken ”5 bra anledningar att fortsätta stressa”)

Även detta är orsakat av ett beroende i hjärnan. Denna gång heter må-bra-hormonet Dopamin. För du vet väl att företagen bakom våra sociala media har experter anställda, vars enda uppgift är att vidareutveckla apparna så du bli ännu mer beroende av dem.

Varje gång du öppnar appen så har de sett till att du får en dopamin-kick. Detta är ett ämne som vi lätt blir beroende av och det leder till att din hjärna vill gå in igen på just den appen igen, för att få en ny dopamin-kick. Dopamin är ett ämne som får oss att må väldigt bra och är samma hormon som utsöndras när vi tex dricker alkohol.

Tänk istället: ”Att göra en intrycks-detox några gånger per år, det är min nya grej”: På samma sätt som vi tar ”en vit månad” om vi druckit för mycket alkohol under en period så bör vi regelbundet göra en ”intrycks-detox” för att bryta vårt pågående dopaminberoende. Varför inte plocka bort dina mest beroendeframkallande appar från telefonen under en vecka, eller placera mail-appen så den inte syns på startsidan på din mobil. En så enkel sak som att ställa in skärmen på svart-vitt minskar lockelsen rejält. Prova även att inte läsa mail innan du kliver in på kontoret och arbetsdagen börjar. Och läs inte mail efter t.ex. klockan 20. Det kommer också att ha positiv inverkan på din sömn eftersom de stresshormoner som irriterande mail skapar följer med oss in i sömnen. Hitta din balans och låt inte sociala media företagen lura din hjärna in i ett dopmin-beroende. Se igenom deras smarta trick. Kanske bör vi följa Frankrike och kräva att företag har en policy som stödjer att medarbetarna inte mailar på kvällar och nätter för att göra detta enklare för individen. Eller så gör vi det ändå, utan en sådan lag.

Leave a Reply

Malin i TV4 nyhetsmorgon

Läs om Malins senaste böcker

Malin är uppskattad som utbildare

Tidningen Chef

 Malin inspirerar via mail. Anmäl dig här!

kronikor1

Läs Malins ledarskapskrönikor här!

Tidningen Chef

Läs mer om eller köp böckerna här.

Tidningen Chef

Föreläsningar och handledning. Läs mer