logo
FBrsslinkedin

Kanelbullens historia

Postat oktober 8th, 2012 | Ingen kommentar »

Jag plockade fram min allra första dator ur garderoben i helgen, för att imponera på barnen. En VIC 20 från 1983. Tyvärr hade den inte den effekt på barnen som jag hoppats på. Men när jag tittade lite närmare på tangentbordet blev jag lite förvånad…

Där fanns en egen @-knapp som jag inte hade lagt märke till tidigare. En tanke slog mig, vad användes den till? Det här var ju långt innan mail och internet var känt.

Lite efterforskning på internet visade att @-tecknet använts i flera hundra år och har funnits på skrivmaskiner sen slutet av 1800-talet. Tecknet användes ursprungligen vid affärer (10 bananer @ 4 kr) eller i vetenskapen (10 dB @ 50 km/h).

1971, satt programmeraren Ray Tomlinson och utvecklade ett mail-system och behövde skilja på personen och datorn. Då valde han @, ”för det verkade vettigast” .  Tidigare behövde man inte detta tecken, eftersom man ändå bara kunde maila till andra personer på samma dator som en själv.

Visst är det spännande att vi kan se saker ur nya perspektiv och upptäcka nya spännande detaljer, trots att vi inte alltid tror det. Det är viktigt att tänka på, speciellt som chef. Vi kanske har bildat oss en uppfattning om en medarbetare och sen håller vi fast vid den. Men jag blir nyfiken på vad du skulle kunna upptäcka för nya styrkor och nya sidor hos personen, om du bara var lite nyfiken och tog dig tid…

Dare to fira kanelbullens dag!

//Malin Trossing

Leave a Reply

Malin i TV4 nyhetsmorgon

Läs om Malins senaste böcker

Malin är uppskattad som utbildare

Tidningen Chef

 Malin inspirerar via mail. Anmäl dig här!

kronikor1

Läs Malins ledarskapskrönikor här!

Tidningen Chef

Läs mer om eller köp böckerna här.

Tidningen Chef

Föreläsningar och handledning. Läs mer