logo
FBrsslinkedin

”Modiga chefer är inte tuffa”

Postat januari 13th, 2013 | Ingen kommentar »

”Modiga chefer är inte tuffa och hårda” sa Maria Gerlofson när jag träffade henne innan jul. Hon har skrivit boken ”MOD” och har jobbat som chefredaktör under många år. Intervjun håller nu på att bli till en artikel om mod och ledarskap.

Att träffa en person som också brinner för mod var roligt. Vårt samtal gav många nya tankar och insikter, som du kommer att kunna läsa om i kommande texter och blogginlägg.

Maria hade mycket kunskap om hur hjärnan funkar när det gäller mod. Hon berättade att ett av människans starkaste behov är att få vara en del av flocken, hjärnan går nästan in i chock av att ställa sig utanför den. Men när man tackar ja till jobbet som chef så hamnar man automatiskt utanför flocken, medarbetarna ser en som ”chef” och inte längre ”en i gänget”. Det är därför många chefer omedvetet väljer att vara snälla och otydliga i sitt ledarskap, för då får dom åtminstone vara en liten del av gruppen. Och så ger man inte ärlig feedback, tar inte tuffa beslut och ställer inga krav, eftersom det skulle utesluta mig som chef helt från gruppen.

Det är synd att vi inte pratar mer om hjärnans behov av att vara en del av en grupp och vikten av att man känner sitt värde i gruppen. Genom ökad medvetenhet i ämnet tror jag att vi skulle få modigare chefer och mer framgångsrika organisationer!

Dare to talk!

//Malin

Ps. Du kan läsa mer om Maria Gerlofson på www.gerlofson.se

Leave a Reply

Malin i TV4 nyhetsmorgon

Läs om Malins senaste böcker

Malin är uppskattad som utbildare

Tidningen Chef

 Malin inspirerar via mail. Anmäl dig här!

kronikor1

Läs Malins ledarskapskrönikor här!

Tidningen Chef

Läs mer om eller köp böckerna här.

Tidningen Chef

Föreläsningar och handledning. Läs mer